Søg mere viden om papirisolering

Mange faktorer spiller ind på valget af isoleringsmateriale. Vi gør os umage med at oplyse og informerer om vores produkter, således at arkitekter, ingeniører og håndværkere kan træffe en kvalificeret beslutning om, hvilket produkt der skal bruges til den konkrete isoleringsopgave.

Nedenfor kan du læse mere om papirisolering - også kaldet papiruld, og du er også velkommen til at kontakte os.

Vi gør os umage med at yde kvalificeret rådgivning, og vi står gerne på mål for kvaliteten af vores papirisolering.

Skema for udregning af lambdaværdi

Lambdaværdi eller varmeledningsevne

Lambdaværdi eller U-værdi udtrykker den energimængde, der pr. time strømmer gennem 1 m2 af konstruktionen, ved en temperaturforskel på 1°C.


Princippet er, at man måler hvor meget energi (W) der skal bruges i timen for at opretholde en temperaturforskel på 1°C, når det pågældende materiale er 1 meter tyk og overfladen udgør 1 m².


Jo lavere U-værdi – desto bedre isolere bygningsdelen.

 

Warmfiber papirisolering har en lambdaværdi på λ 0,037. Den typisk på batts- eller pladeisolering er mellem λ 0,037 til λ 0,034. Klik her for dokumentation på lambdaværdi for Warmfiber papirisolering.


Handy isolering har en lambdaværdi på λ 0,039. Klik her for dokumentation på lambdaværdi for handy isolering

I beregningerne af et isoleringsprodukts lambdaværdi tages der dog ikke højde for problemer med hverken tilpasnings- eller tilskæringsunøjagtigheder og stødflader ved brug af batts eller plader til isolering – dette undgås helt med indblæsning af løsfiber, da det slutter tæt til konstruktionen og eventuelle installationer; elledninger, vandrør og ventilationsrør.


Ydermere betyder strukturen og densiteten i papirisoleringen, at der opnås en væsentligt højere lufttæthed, se test om lufttæthed for Warmfiber. Dette har især stor betydning i tagkonstruktioner, som ofte udsættes direkte for vindpåvirkning.

Summen af disse faktorer betyder, at der oftest er et mindre varmetab ved brugen af papirisolering sammenholdt med traditionelle isoleringsbatts - altså samlet set en reel lavere lambdaværdi - bedre isoleringsevne.


Brandhæmmende og modstandsdygtigt mod råd og svamp

I overensstemmelse med gældende grænseværdier tilsættes papirisoleringen Aluminium hydroxid, som er et brandhæmmende stof som forekommer i naturen som mineralet gibbsit (også kendt som hydrargillit).

For at undgå råd og svamp tilsættes der bor salte i overensstemmelse med gældende grænseværdier. Der er ind imellem drøftelser af det hensigtsmæssige i at tilsætte borater til celluloseisolering. Vi fastholder dog tilsætningen af borater, da de er meget virkningsfulde, og vi henholder os til at den mængde vi tilsætter er under de fælles europæiske grænseværdier. Det sikrer at der ikke er nogen sundhedsrisiko ved brugen af vores papirisoleringsprodukter. Papirisolering er således fuldt ud godkendt, efter fælles europæiske standarder. Se Datablade og brochure.

Ydermere kan smitsomme skadedyr som mus, rotter, mår osv. ikke overleve i papirisolering, da papirisoleringens naturlige evne til at optage og transporterer fugt kombineret med de tilsatte bor salte betyder, at skadedyrenes slimhinder udtørrer. Således vil eventuelle skadedyr helt automatisk finde andre opholdssteder end i den celluloseholdige isolering. Det modsatte gælder for mineraluld, hvorfor det anbefales at fjerne mineraluld, som har været angrebet af skadedyr, før der efterisoleres med papiruld.

Læs mere om myndighedernes håndtering og undersøgelse af brugen af borater her

Det skal nævnes at langt den største del af de borater, der bruges i EU inklusiv Danmark bruges til fremstilling af glas og glasuld. Se rapport om Strategi for risikohåndtering af visse borstoffer her

fjerne gammel og ødelagt isolering

Brandteknisk information

Vedrørende vurderingen af papirisoleringens brandmodstand er det som med al andre isoleringsmaterialer, at det er den samlede bygningskonstruktion, der er afgørende for hvor lang en brandmodstand en given bygningsdel har. Det vil sige at det er samspillet mellem isoleringsmaterialet og konstruktionen som er afgørende, og her skal konstruktionen inkl. isolering samlet set naturligvis leve op til brandkravene.

Papirisoleringen er brandhæmmende og vil typisk skulle indgå i en BD30 eller BD60 konstruktion hvilket betyder at konstruktionens evne til at modstå brand skal være på minimum 30 eller 60 minutter. Det sikrer at man har den fornødne tid til at forlade og evakuerer bygningen.

Warmfiber Papirisolering har følgende brandklasse

  • Brandklasse: D-s1, d0

Gælder når Warmfiber papirisolering har en densitet på 28 til 60 kg/m3, og indgår i følgende konstruktion: Plademateriale med densitet på ≥ 510 kg/m3 , Brandklasse A1 eller A2-s1, d0 eller træbeklædning på ≥ 10 mm, og med en densitet på ≥ 510 kg/m3

Kan ovenstående ikke opfyldes har Warmfiber papirisolering:

  • Brandklasse E

ved en densitet på 28 - 55 kg/m3, med en tykkelse på ≥ 40 mm

Se Datablade


test af papirisolering, rockwool, glasuld hos dtu

Organisk materiale

Papirisolering er et organisk produkt baseret på træfiber, hvilket giver det sammenlignelige egenskaber som træ. Det er åndbart og kan optage, transportere og afgive fugt. Det kan optage op til 2½ gang sin egenvægt i fugt - nøjagtig ligesom træ.

Disse egenskaber er med til at sikre et mere konstant og årstidsuafhængigt indeklima og det betyder samtidig, at der ikke er krav til at benytte dampspærre ved brug af papirisolering.  Der er heller ikke krav om dampspærre i fald Warmfiberen benyttes til efterisolering ovenpå eksisterende mineraluld.

Egenskaberne i papirulden afprøves blandt andet hos DTU for at vurdere om de er fugttransporterende egenskaber giver flere muligheder.


efterisolering af loft med papiruld

Undgå fugtproblemer

Ved efterisolering af et loft, hvor der er i forvejen er isoleret med mineraluld, kan man med fordel efterisolere med papirisolering. Fordelen at er at papirisolering kan transportere fugten op til den ventilerede overflade.

Grunden til at der trænger fugt indefra huset og ind i isoleringer er, at dampspærren som oftest er utæt, hvorfor der trænger fugt inde fra huset og ud gennem loft og op gennem isoleringen. Bruges papiruld til efterisolering er der ikke grund til at reparere dampspærren. Se dokumentation her.

Er der ingen dampspærre i konstruktionen er det helt sikkert en fordel at isolere med celluloseholdig isolering som papiruld og træuld.

Du kan læse yderligere om celluloseholdig og organisk isolering via dette link


Papirisolering er fugttransporterende

Papirisoleringens fugttransporterende egenskaber er en helt afgørende forskel i forhold til mineraluld. Papirisolering kan transportere fugt gennem materialet og ud til overfladen hvor det kan ventileres væk.

Papirisolering har hygroskopiske egenskaber

  • Celluloseholdige materialer som papiruld absorberer og frigiver fugt fra omgivelserne.
  • Hjælper med at opretholde et sundt indeklima ved at stabilisere luftfugtigheden.

Forebygger kondens

  • Reducerer risikoen for fugtophobning og kondens i konstruktioner.
  • Mindsker risikoen for skimmelvækst og fugtskader.

Fugtresistent behandling

  • Behandlet med salte, der gør den modstandsdygtig over for skimmel og råd.
  • Sikrer lang holdbarhed og effektiv isolering over tid.


Opmærksomhedspunkter

  • I henhold til gældende brandkrav skal du være opmærksom på at afstanden fra en skorsten til papirisoleringen skal være mindst 30 cm. Dette gælder for almindelige skorstene, der ikke er isoleret. Hvis skorstenen er isoleret med godkendt brandisolering, kan afstanden reduceres. Mineraluld er godkendt til at placere tættere end 30 cm på skorstenen, og kan således bruges til afdækning rundt om den uisolerede skorsten.

  • Brug vindplader til korrekt afskærmning mod tagfladen. Vindpladen fungerer som en barriere, der forhindrer isoleringsmaterialet i at komme i direkte kontakt med tagfladen. Dette er vigtigt, fordi kontakt med tagfladen kan medføre risiko for fugtskader, hvis der opstår kondens, eller hvis der trænger fugt ind udefra. Ved at skabe en  ventilationsspalte mellem isoleringen og tagfladen hjælper vindpladen med at holde isoleringen tør og intakt. Er tagkonstruktionen lavet med undertag er det ikke nødvendigt med vindplader.

Tilbage